Mij overkomt het niet…

Mij overkomt het niet…

totdat je wel erg vaak “Wat zeg je?” begint te roepen. Je ontkomt niet aan zo’n gratis gehoortestje.  Opgewekt vertellen ze dat je met dit resultaat wel goed zit bij de zorgverzekeraar. De KNO arts adviseert een hoortoestel aan beide oren en je krijgt zijn bevinding mee: L 50% en R 30%. Je vertelt de audicien je gehoorklachten en meldt bovendien dat je klavecimbel speelt en dat je het instrument regelmatig moet stemmen maar dat het steeds lastiger wordt.

 

Vroeger deed je het op het gehoor, maar nu ben je afhankelijk van een stemapparaat. Je moet de zweving, de valsheid, tussen de referentie-toon en de te stemmen toon goed kunnen horen want die moet worden weggeregeld. Het bespelen gaat wel want je merkt niet zo dat je steeds minder hoge tonen hoort. Op den duur wel dat de authentieke klavecimbelklank er niet meer is.

 

Je krijgt gehoortoestellen in je oren die volgens de meetresultaten worden ingesteld. En je hoort ineens je broek ruisen wanneer je loopt, het tjilpen van de vogeltjes en het water uit de kraan doet pijn aan de oren. Je bent niet meer gewend aan al die scherpe geluiden.  Een maand wennen dus. Maar het blijft allemaal toch een beetje te scherp. En het klavecimbel klinkt verschrikkelijk met die toestellen: messcherp, keihard, vibraties en vreemde bijgeluiden. De audicien stelt wat bij.. tot over drie weken. Gewoon gebruik gaat prima. maar na een paar maanden aanmodderen, besluiten we: het klavecimbel, dat gaat niet lukken. De audicien wist nog misschien Starkey producten uit Amerika. Maar nee, hij kan die helaas niet leveren.

 

Een e-mailtje gewaagd aan Prof. Dr. Kramer, VUMC waarvan ik een lezing over gehoorproblematiek had gevolgd. Ze raadde een Audiologisch Centrum aan. Eerst maar op afspraak bij Van den Berg te Borger, de dichtstbijzijnde gehoorwinkel die Starkey producten levert.

De Starkey muse i2400, speciaal voor muziek ontworpen. Toch lukte het niet direct. Te scherp, te hard en een soort vibrato, zoals violisten sinds de 19e eeuw aan bijna elke toon menen te moeten toevoegen door de vinger snel over de snaar te rollen.

Harpsichord

De hulp van Starkey Nederland werd ingeroepen en de accountmanager Jeroen Douw zette een terugkoppelmechanisme af. Het vibrato was verleden tijd. Maar de andere problemen bleven. Dit gaat zo niet lukken omdat elke instelling een “god-zegen-de-greep” blijft want het effect op het klavecimbel is in de winkel niet te controleren.

Een huisbezoek zou de oplossing moeten zijn wat meteen door Van den Berg bij Starkey werd aangekaart en hetgeen zonder problemen werd gehonoreerd. Thuis liet Jeroen Douw zien dat het klavecimbelgeluid netjes in kaart kon worden gebracht en aan de hand van frequentie-grafieken de toestellen onvoorstelbaar nauwkeurig ingesteld kunnen worden. En dat is gebeurd op basis van mijn gehoorervaring tijdens het bespelen.

De hoortoestellen zijn een investering, maar je krijgt er ook wat voor: ik heb mijn klavecimbel terug! Bach klinkt weer als Bach. Dus helemaal gelukkig dankzij de zorg, de professie, de inzet, het plezier in het vak en de vaste overtuiging dat het met Starkey moet kunnen. Van den Berg Hoortoestellen en Starkey Hearing Technologies reuze bedankt!

Joop m Schipper, Tweede Exloërmond.

Hearing-aids-for-music-lovers

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s